Interneten is elérhetőek a régi Polgári Törvénykönyv előkészítő iratai

Hírek Interneten is elérhetőek a régi Polgári Törvénykönyv előkészítő iratai bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Igazságügyi Minisztérium támogatásával az elmúlt két évben feltárták, majd pedig digitalizálták az 1959-es Polgári Törvénykönyv, valamint az 1977. évi Ptk. novella kodifikációs előkészítő iratait. Az iratokat a Magyar Nemzeti Levéltár évtizedeken keresztül őrizte és bár nyilvánosak voltak, hollétükről szinte senkinek nem volt tudomása. 2016-tól azonban sikerült feltárni ezeket a kiemelkedő kortörténeti dokumentumokat, majd kitartó munkával sor került a digitalizálásukra is, annak érdekében, hogy minél szélesebb körben ismertté váljanak. A kutatás vezetője Bodzási Balázs, az Igazságügyi Minisztérium civilisztikai helyettes államtitkára volt.

A levéltári anyagokból egy terjedelmesebb válogatás a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. által megjelentetett hétkötetes sorozatban olvasható. Ebben a hét kötetben már a 2013-as Polgári Törvénykönyv kodifikációját bemutató iratok is megtalálhatóak. Emellett a kötetekben több olyan tanulmány is megjelent, amelyek a Magyar Jogász Egylet keretében szervezett kutatás eredményeként születtek (Sárközy Tamás, Verebics János, Nagy Péter tanulmányai).

A Ptk. iratanyagokat ismertető kötetek ünnepélyes bemutatójára 2018. március 27-én került sor a Magyar Jogász Egylet szervezésében.

A feltárt iratanyag most a Közlönykiadó által indított új honlapon az érdeklődő közönség számára teljes egészében hozzáférhetővé válik.

Az új honlap elérhetősége: www.ptkiratok.hu

A kutatás szervezői bíznak benne, hogy a honlap tartalma felkelti a szakmai közönség érdeklődését és a fiatalabb jogász generációk is megismerkedhetnek az első magánjogi kódex, valamint az 1977-es Ptk. novella megszületésének a körülményeivel.

Comments are closed.

© 2017 Magánjogot Oktatók Egyesülete