Beszámoló „Kiszámíthatóság v. rugalmasság a magánjogban” a Magánjogot Oktató Fiatalok XVI., s egyúttal a Magánjogot Oktatók Egyesületének XIV. rendes konferenciájáról

HírekKonferenciák Beszámoló „Kiszámíthatóság v. rugalmasság a magánjogban” a Magánjogot Oktató Fiatalok XVI., s egyúttal a Magánjogot Oktatók Egyesületének XIV. rendes konferenciájáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

„Kiszámíthatóság v. rugalmasság a magánjogban” a Magánjogot Oktató Fiatalok XVI., s egyúttal a Magánjogot Oktatók Egyesületének XIV. rendes konferenciájáról

A Magánjogot Oktatók Egyesülete, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának közös szervezésében 2022. május 20-án került sor a MOE éves, rendes Konferenciájára, amelynek az ELTE Állam-és Jogtudományi Kara adott otthont Budapesten.

A Magánjogot Oktatók Egyesülete évente csak egyszer hívja össze tagjait közös tudományos ülésre és közgyűlésre, így ez egy ritka alkalom volt.

2019 óta nem látták személyesen egymást tagjaink, a megtartott online konferenciák és közgyűlés pedig olyanok, mint gyertyafényben gyémántot nézegetni. Hiányzik a viszontlátás igazi öröme, bensőséges hangulata, rezgő izgalma.

A koronavírus járvány kitörését követően ez a konferencia volt a MOE első személyes részvétellel megtartott rendezvénye, amelyen félszázat meghaladó egyesületi tag képviseltette magát.

A konferencián résztvevőket Prof. Dr. Varga István az ELTE ÁJK tudományos dékánhelyettese és Prof. Dr. Barta Judit a MOE elnöke köszöntötte.

A megnyitót követően került sor a MOE Kiválósági Díjának az átadására.

A jogászi szakma és ezen belül az oktatói hivatás nem a magányos emberek szakmája, úgy, mint pl. a festőké, íróké: együtt dolgozunk, tanítunk, számítunk egymásra, kollégák, barátok vagyunk. Közösségünk kohézióját erősíti, ha egymás iránti megbecsülésünket, tiszteletünket kifejezzük. Kiválóságaink elismerése gyarapítja értékeinket, emeli méltóságunkat. Ezért is alapította a Magánjogot Oktatók Egyesülete közgyűlésének 6/2016.05.20. számú határozatával a Kiválósági díjat, mely kétévente kerül átadásra.

A magánjogot oktatók nagy családja ezzel a díjjal azon magánjogászokat ismeri el, akiknek nem csak évtizedeket felölelő életműve, de emberi tisztessége is példaértékű, munkájuk kiemelkedő mind a tudomány, mind az oktatás területén.

Az idén, harmadik alkalommal került sor a kiválóság elismerésére, a díjat tisztelettel és szeretettel Dr. Lévayné Dr. Fazekas Judit professzor asszonynak adtuk át, tisztelegve a kutató, oktató, vezető és családot összefogó édesanya, nagymama előtt.

A 2022-es év díjazottját Dr. Harsányi Göngyi laudálta, akit több évtizedes szakmai és baráti kapcsolat fűz Prof. Dr. Fazekas Judithoz.

A díj átadását követően kerültek megtartásra a plenáris előadások. A három felkért előadó – Prof. Dr. Darázs Lénárd, Prof. Dr. Osztovits András, és Dr. Nemessányi Zoltán – a konferencia témájához igazodva járták körül a magánjog kiszámíthatóságának és rugalmasságának széles skáláját.

A rendezvény délelőtti etapját egy jó hangulatú, közös ebéd zárta le, amely után kezdetét vették a délutáni szekciók.

A konferencia 22 előadója négy szekcióban mutatta be a magánjog területén végzett kutatását. A rendkívül színes „kínálatból” csupán néhány példával élve, hallhatók voltak kötelmi jogi, fogyasztóvédelmi, társasági jogi, családjogi, személyek jogához kapcsolódó, illetve polgári eljárásjogi előadások is. Az egyes szekciókban lehetőség nyílt szakmai vitára is, amely elősegítette a résztvevők közötti tudományos eszmecserét.

A szekció üléseket követően került sor a MOE éves Közgyűlésére, amelyet kötetlen, esti programként egy budakalászi vacsora és borkóstolás követett. A Kálvária Pincészetben lehetőség nyílt borkóstolásra és finom bográcsban készült vacsora elfogyasztására is, amelyet fokozott a pincészet tetejéről nyíló, lenyűgöző kilátás a Pilisre és a Dunára.

Összességében szakmai és személyes kapcsolatokat is építő, valamint ápoló, rendkívül tartalmas napot sikerült együtt tölteni.

A Magánjogot Oktatók Egyesülete tagságának nevében köszönjük a szervezést és a vendéglátást az ELTE Jogtudományi Karának valamint Polgári Jogi Tanszékének, különösen Fuglinszky Ádám professzor úrnak, aki a szervezés oroszlánrészét magára vállalta és Dr. habil. Tőkey Balázs docens úrnak, aki aktívan segítette őt ebben. Köszönet illeti dr. Reines János, dr. Szabó András és dr. Török Soma doktoranduszokat értékes közreműködésükért. A vendéglátók külön köszönik Prof. Dr. Barta Juditnak, a MOE elnökének és dr. Halász Csenge titkárnak, hogy a szervezésben végig együttgondolkodtak velük, nem is beszélve mindarról a technikai segítségről, amelyben az Egyesület titkára részesítette a házigazdát. Együtt valóban sikerült eltalálni a kiszámíthatóság és a rugalmasság egyensúlyát e tekintetben is.

A MOE Kiválósági Díjának az átadása
Prof. Dr. Fazekas Judit a díjjal
A díjátadó és a plenáris előadások közönsége

Dr. Harsányi Gyöngyi laudáció
Prof. Dr. Darázs Lénárd előadása

Prof. Dr. Osztovits András előadás

Dr. Nemessányi Zoltán előadás

Csoportkép a budakalászi Kálvária Pincészet tetején a pazar kilátással

Comments are closed.

© 2017 Magánjogot Oktatók Egyesülete