Beszámoló a 2024-es MOE Konferenciáról

HírekKonferenciák Beszámoló a 2024-es MOE Konferenciáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Magánjogot Oktatók Egyesületének éves konferenciája 2024. május 24-25. között került megrendezésre Mátrafüreden a Hotel Akadémiában, gyönyörű természeti környezetben, friss levegőben, kötetlen hangulatban. A tudományos tanácskozás tematikáját Magyarország Európai Uniós csatlakozásának huszadik évfordulója és e csatlakozás magánjogra gyakorolt hatásai jelentették.

A rendezvény plenáris előadását Prof. Dr. Osztovits András tartotta, aki az Európai Uniós csatlakozás polgári eljárásjogra gyakorolt hatását mutatta be.

A nyitó előadást követően vették kezdetét az egyes szekcióülések, amelyekben 28 előadás hangzott el.

Az első szekció nemzetközi magánjogi kérdéseket tárgyalt Fuglinszky Ádám Professzor Úr vezetésével. A szekcióban elhangzott előadások reflektáltak az Európai Unió Bíróságának a döntéseire, illetve az európai fogyasztóvédelemmel, az előzetes döntéshozatali eljárásokkal és a kulturális javakkal kapcsolatos legfontosabb jogi kérdések is tárgyalásra kerültek.

A második szekció főképpen kereskedelmi jogi kérdések tárgyalására épült, és azt Prof. Dr. Barta Judit vezette. A szekció előadásai kitértek például az ügyvéd tájékoztatási kötelezettségének néhány kérdésére, a kereskedelem területén megjelenő digitális kihívásokra, a vállalatok beszámolási kötelezettségére, a jogi személyek jó hírnevének az oltalmára és a beruházások nemzetközi védelmére.

A harmadik szekcióban családjogi, személyiségi jogi és dologi jogi előadások kaptak helyet, Prof. Dr. Barzó Tímea vezetése mellett. A szekcióban szülői felügyelettel, a „sharenting” jelenségével, szerzői joggal, személyiségi jogok Európai Uniós vetületével és a jog esetleges vagyontárgy jellegével kapcsolatosan hangzottak el előadások.

A negyedik, Prof. Dr. Osztovits András által vezetett szekció polgári eljárásjogi kérdéseket tárgyalt. Az előadások érintették a polgári eljárásjog Európai Uniós fejlődési irányait, a kis értékű követelésekkel kapcsolatos aktuális kérdéseket, a szerkezetátalakítási eljárást, a digitális bíráskodást és a Brüsszel II. rendeletet is.

Az előadásokat követően jó hangulatú vacsorára és az éves közgyűlésre is sor került, amelyeket követően, hangulatos, szakmai és baráti kapcsolatokat építő „vigassággal” zárult le a rendezvény első napja.

Szombaton lehetőség nyílt egy rövid patakparti, erdei sétára a közelben lévő Mária kegyhelyhez.

Reményeink szerint a rendezvény az egyesületi tagok között, a szakmai kapcsolatokon túl, közösséget is építő szereppel is bírt. Köszönjük mindenkinek a részvételt és bízunk benne, hogy a 2025-ös éves konferencián ismét személyes találkozhatunk!

Comments are closed.

© 2017 Magánjogot Oktatók Egyesülete